Bowen tehnika

bowen tehnikaŠTO JE BOWEN TEHNIKA?

Bowen tehnika je  manualna terapijska metoda koja se koristi nježnim pokretima mobilizacije vezivnog tkiva, kod brojnih tegoba mišićno-koštanog sustava, živčanog sustava, kod akutnih i kroničnih stanja. Dobila je ime po osnivaču tehnike gospodinu Thomasu Bowenu iz Australije. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja kažiprsta i palca preko fascija tetiva mišića,živaca s minimalnim pritiskom. Tehnika se bazira na ideji da je tijelo sposobno za samoizlječenje na cijelom tijelu, odnosno kad se postigne potpuna relaksacija tijela, aktivira se unutrašnja sposobnost tijela i uma da se vrate u balans.

Bowen pokretom osigurava se stvaranje piezoelektričnog efekta (stvaranje električnog naboja na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa), stvaranje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak na stimulaciju reagira relaksacijom okolne muskulature te boljom lokalnom prokrvljenošću.

 

KOME I U KOJIM STANJIMA JE NAMJENJENA BOWEN TEHNIKA?

Kako je Bowen pokret drugačiji i poseban, nema dobnih ograničenja kao i stanja u kojima se nebi mogla provoditi Bowen terapija.Može se provoditi kod dojenčadi, kao i kod osoba mlađe, srednje i  starije životne dobi, kod osoba s cerebralnom paralizom,stanja koje prati depresija, anksioznost, kod oslabljenog  imunosnog sustava zbog zračenja ili kemoterapije...

Pomaže kod bolnih sindroma kralježnice, sindroma bolnog ramena, teniskog lakta, problema vezanih uz čeljusni zglob, respiratornih, reproduktivnih i probavnih teškoća, a također se preporučuje i kod stanja vezanih uz alergiju.

TRAJANJE TRETMANA I PREPORUKE KOJIH SE DOBRO PRIDŽAVATI NAKON TRETMANA?

Tretman se izvodi u razmaku od najmanje 5, a najviše 10 dana,a traje od 30 do 45 minuta, ovisno o stanju pacjenta.  Ako se radi na bebi, tretman traje oko desetak minuta, ako je riječ o neurološkom pacjentu i do sat vremena. Sam tretman se izvodi direktno na koži pacjenta ili preko tanke odjeće. Osoba se tretira u ležećem položaju, prvo na trbuhu a zatim na leđima. Preporučuje se pijenje vode prije i nakon tretmana, te povišeni unos vode sve do sljedećeg tretmana radi bolje hidratacije fascije te brže postizanje reakcije osobe na sam tretman. Osim vode, preporučuje se šetnja, ili bilo koja ciklička aktivnost.

KOLIKI JE POTREBAN BROJ TRETMANA?

Ukoliko se radi o akutnom stanju preporučuje se izvesti  tri tretmana u ciklusu, a ukoliko je riječ o kroničnom stanju barem četiri do šest tretmana u razmaku od tjedan dana.

REAKCIJE KOJE JE MOGUĆE OČEKIVATI NAKON TRETMANA?

Već i u toku samog tretmana osoba vrlo brzo počinje osjećati reakciju na sam tretman, te se reakcije odnose na veću opuštenost i smirenost čitavog organizma, toplinu i pojačnu cirkulaciju te prokvljenost. Osim toga moguće su reakcije na tretman koje se javljaju dan, dva nakon tretmana, a mogu trajati najčešće od pola sata pa do čitavog dana. One se odnose na pojačano uriniranje, laganu glavolju, trnce ili druge senzacije na koži, pojačanu probavu, bolje spavanje, simptomi slične prehladi..

Kontaktirajte s nama već danas

Ukoliko imate poteškoća sa mišićima, kralježnicom ili želite jednostavno vratiti ravnotežu u vaše tijelo obratite nam se i sigurni smo da Vam možemo pomoći

Kontaktirajte s nama već danas 

FOKUS FASCIA, obrt za pružanje usluga,
vl. Tina Jelenić
Radnička 20, 40000 Savska Ves, Hrvatska
OIB: 65239900430
ŽIRO RAČUN u PBZ-u: HR2823400091160565634