Miofascijalna relaksacija

MMiofascialna relaksacijaiofascijalna relaksacija , u nastavku MFR, je tehnika manualne medicine koja se primjenjuje djelovanjem ruku na točke kroničnog bola, na područje leđa, vrata, prsa, trbuha, noge i ruke. Začetnik MFR tehnike je Dr. John F. Barns. „Myo“ je naziv za mišić, dok je termin „fascija“ najlakše opisati kao elastični omotač konektivnog tkiva koji se razgranava duž cijelog tijela. Fascija podržava i pokriva sve mišiće, tkiva, organe, kosti.U principu nema jasno definirane granice gdje ona počinje, a gdje završava. Kada je fascija normalna, ona je opuštena dozvoljava nam kretanje bez osjećaja napetosti i zategnutosti,međutim kada se zbog određenih stanja skupi (npr. zbog posla, dugotrajnog zadržavanja određenih položaja,  bolesti, kroničnog umora, stresa) tada postaje čvrsta i nekooperativna. Tada „mi to“ osjećamo kao napetost ,zategnutost, stres, bolnost, nelagodu u kretanju... U  mnogim slučajevima definiramo da je u pitanju čista napetost mišića... a vrlo često se zanemari utjecaj fascije na mišić koju je bitno prethodno otpustiti kako bi ona sama otpustila mišić, i smanjila osjećaj napetosti i stezanja. Mnogi ljudi ostaju u nedijagnosticiranoj boli i nelagodi zato što se fascijalne restrikcije ne pokazuju u regularnim bolničkim testovima.

MFR je tehnika koja podrazumijeva veliku upotrebu ruku pri tretiranju bola gdje je svaki tretman zasnovan na jedinstvenosti pokreta terapeuta i tijela klijenta. Koriste se različite vrste pokreta kao što su rolfing, rocking, ukršteno istezanje, a koji su namjenjeni opuštanju skupljene fascije. Prilikom tretmana terapeut se adresira na rezistenciju tkiva osjećajući, primjenom ruku na tijelo klijenta, napetost, restrikcije i adhezije koje bi mogle uzrokovati bol i restrikciju. Prije tretmana bitno je provesti vizualnu , palpatornu procjenu te analizu pokreta klijenta. Prilikom MFR tretmana terapeut ne upotrebljava  ulje, a sam tretman vrlo često provodi se preko tanke odjeće klijenta. Pritisak na određeni dio tijela je nježan i ne zahtjeva primjenu manipulacije, sam tretman je ugodan i opuštajući.

MFR tehnika pomaže da se uspostavi pravilno držanje tijela. Također savjetuje se uzimanje vode u većim količinama, kako bi tijelo lakše izbacilo toksine. Količina tretmana koju je potrebno provesti  određuje se individualno.

MFR tretman pomaže kod bolova u leđima i vratu, glavobolja, bolova u zdjelici, stanja kroničnog umora, stresa, bolnih ožiljaka, MYO bola, anksioznih i depresivnih stanja, poteškoća disanja, adhezija nakon kirurških intervencija, kontraktura, probavnih tegoba..

Benefiti MFR tretmana jesu: eliminacija generalne boli i neugode, pojačana propripcepcija i intercepcija, uspostavljanje  i povećanje mišićne kontrole, uspostavljen balans i korekcija posture, oporavak ozljeda, promocija samosvjesnosti i emocionalnih stanja.

Stanja kod kojih se primjena MFR tehnike ne preporučuje jesu: akutni reumatoidni artiritis, aneurizma, zarazna infektivna stanja, kožna zarazna oboljenja, sistemske i lokalne infekcije, klijent koji je pod utjecajem opijata, narkotika ili alkohola..

Kontaktirajte s nama već danas

Ukoliko imate poteškoća sa mišićima, kralježnicom ili želite jednostavno vratiti ravnotežu u vaše tijelo obratite nam se i sigurni smo da Vam možemo pomoći

Kontaktirajte s nama već danas 

FOKUS FASCIA, obrt za pružanje usluga,
vl. Tina Jelenić
Radnička 20, 40000 Savska Ves, Hrvatska
OIB: 65239900430
ŽIRO RAČUN u PBZ-u: HR2823400091160565634